вторник, декабря 18, 2007

Про шаблони

Черговий тиждень... Черговий вечір... Але не вистачає чогось такого, що вже стало частиною звичного життя... Але чого???
Ось воно що!!! Нещодавно більшістю факультетів УжНУ ( студентами якого ми всі являємось) прокотилась хвиля Днів першокурсника.
Чи то через наявність великої кількості вільного часу(що малоімовірно), чи то через пофігістичне ставлення до підготовки колоквіумів і всього іншого, чи то просто керуючись банальною цікавістю, цього року я відвідала досить багато цих свят.

Стандартний план Дня першокурсника
Отже, вечір середи(понеділка, вівторка, четверга), 18:00 (19:00), СЦД "Ювентус" (як варіант Падіюн) і свято на черговому факультеті.
В залі гасне світло, виходять юнак, який судячи з усього не дуже комфортно почуває себе в костюмі, і дівчина у випускній сукні (хоч так випала нагода ту сукню "вигуляти"). Насправді така пара - це ще дуже хороший варіант, оскільки зустрічались і екземпляри в джинсах, кросівках і светрах. Ну...тут кому що ближче=).
З ведучими ясно. Після ефектної появи і завченого "Доброго вечора! Які ми раді вас тут бачити", сказаного з натягнутою посмішкою, виходить декан і вітає першачків зі вступом на, звичайно ж, найкращий факультет.
Невід'ємною частиною Днів першокурсника стало проведення конкурсів краси, тобто міс факультету. І знову стандартний шаблон. Відрізняються ці конкурси лише учасницями, кількістю виходів та тим, на скільки якісно ці виходи зроблені і як добре учасниці запам'ятали коли, куди і як треба рухатись. Загалом результати цих конкурсів досить передбачуваними.
Особливої уваги заслуговує конкурс "Мій коник" або ж "Домашнє завдання". Здається, що крім співу та танцю ніхто нічого не вміє робити. І ніяких інших захоплень ні в кого нема. Ех...минули часи, коли дівчата в'язали, вишивали і т.д.
Дівчатам, звичайно, необхідно переодягатись. А ці пробіли, без сумніву, потрібно чимось заповнити. Ось кілька найстандартніших варіантів.
Варіант 1: виступ команд КВН. Цього сезону особливо відмітились команди "Вавілон" і "Труднощі перекладу". вони молодці, і цього від них не забереш, але чути одні і ті ж жарти 10 разів - це вже занадто. І відома істина, що жарт сказаний двічі автоматично стає в 2 рази смішнішим тут не спрацьовує. Порадувала команда першокурсників математичного факультету ( на жаль, моя дівоча пам'ять мене підвела, і назву я забула). Цю команду мені пощастило бачити лише один раз, мабуть, тому і сподобалось)).
Варіант 2: танець. Для тих, чия душа тягнеться до прекрасного, і кому було мало шедеврів хореографічного мистецтва у конкурсі "Мій коник".
Різноманітних танцювальних колективів не бракує. При чому різняться вони як за статевою та віковою ознакою, так і за стилем. Так що кожен може знайти щось для себе.
Дівочим колективом "Ескада" вже нікого не здивуєш. На противагу їм з'явилася "Вікторія"(які, до речі, дуже навіть непогано танцюють). Ну а у хлопців з "Fly Z" наразі нема ніяких конкурентів. І це помітно, оскільки тепер, як мені здалося, у них пропав запал.
Крім того нікуди не ділась університетська "Шовкова косиця". Ну і, звичайно внутрішньофакультетські таланти не пропускають можливості покрасуватись на сцені.
Та-а-ак....з танцями здається все... Ні! Як я могла забути про новоспечену зірку альма-матер Містера УжНУ-2007, який зі своїм танцем робота став частиною майже кожного Дня першокурсника. Він, без сумніву, майстер своєї справи, але хорошого по-трошки =).
Варіант 3:пісня. Для тих, чий слух не натішився "вокальними кониками".
Ось тут все просто як 5 копійок. Зрозвитком цифрових технологій співати тепер не обов'язково. Хоча "золотих" голосів вистачає.
Майже всюди можна було побачити гурт "Venom". Про вокал історія замовчує, але феєричне шоу вони дарують щоразу. За це їм честь і хвала.
І знову факультетські таланти, і знову половина глядачів виходить "на перекур".
Варіант 4: роздача "слонів" . З нагоди Дня студента ректорат вирішив відзначити особливо активних студентів грамотами "За активну участь у громадському житті університету". Вручення їх зайняло чимало часу на всіх факультетах.
Варіант 5: конкурс. Найчастіше героями цього варіанту стають викладачі, яким доводиться знову ж співати, танцювати, декламувати вірші, осипати компліментами одне одного. Словом, фантазія студентів безмежна, як Всесвіт.
Варіантів таких можна нарахувати чимало. але, на мою думку, не варто. Кожен сам робить висновки.
Сказаним вище нікого не хотілось критикувати чи ображати. Насправді я з власного досвіду знаю, що таке підготовка Дня першокурсника. Скількох нервів, недоспаних ночей, оббитих порогів і енергії вона коштує. Мабуть, не просто так і мені дістався такий от "слон" у вигляді грамоти "за активізм" =).
Чудово розумію, що для багатьох це єдина можливість самовиразитись і показатись світу, що День першокурсника-це свято, яке для більшості буває один раз в житті.
Саме тому, незважаючи на всю критику, щоразу сидячи в залі аплодую всьому, що відбувається на сцені, оскільки знаю як зараз тому, можливо не найкращому в світі, але артисту. Знаю як він/вона хвилюється і яких зусиль вимагає кожне слово у світлі софітів.
...Отже, дівчата у вечірніх сукнях затамувавши подих стоять в очікуванні вироку судей. І тільки одна щаслива переможиця буде з гордістю носити титул "Міс факультету"
Чесно кажучи, цього року мені було приємно спробувати себе в ролі простого глядача і подивитись на чарівне дійство з іншого, раніше невідомого мені боку.
З нетерпінням чекаю наступного року. Чергових першачків, вдалих і не дуже жартів про викладачів, тих самих фраз і шаблонів. а ще знайомств з талановитими, креативними людьми, які вносять колір і якусь родзинку в найстандартніше свято.

3 комментария:

Анонимный комментирует...

я оце помітила-знаеш чому нам нич ся не подобає? Пак бо самі нич не робим... Так завжди і в усьому. А покритикувати ми з тобов Фафаня майстри! Чесно, от таке прозріння впало)

Анонимный комментирует...

Ну...я робила) і я знаю шо то таке). І тому ця критика - вона так...по-хорошому)

Анонимный комментирует...

я ж не кажу, що критика погана. Просто , коли людина має вільну хвилинку, годинку, днинку у неї язичок так і чешеться щось прокоментувати... по-доброму=))